Spor, çocuklarımızın gelişiminde ve sağlıklı büyümelerine çok önemli katkı sağlar. Yalnız fiziksel anlamda değil, aynı zamanda ruhsal, bilişsel, sosyal ve kişisel gelişim de spor önemli bir rol oynar. Günümüzün en önemli sorunlarından biri haline gelen fiziksel aktivite azlığı, çocuklarda obeziteye, diyabet ve dikkat eksikliği gibi hastalıklara önemli oranda zemin hazırlamaktadır. Uzun süre tablet, televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçiren, spordan uzak duran ve açık alanlar yerine alışveriş merkezlerinde dolaşmayı tercih eden çocuklar, ileriki dönemin önemli kronik hastalıkları için aday haline gelirler.
Düzenli spor yapan ve takımla çalışan çocuk, kendi öneminin farkında, sorumluluk bilinci yüksek, disiplinli, özgüveni yüksek bireylerdir. Bu çocuklar hedef belirleme ve ulaşma konusundaki beceri ve bilgiyi spor sayesinde kazanırlar. Spor kulübü içerisinde antrenman yapan çocuk, aktiviteleri yaparken grup içerisinde hareket etmeyi, kazanmayı veya kaybetmeyi, kurallara uymayı öğrenir.
Çocukların gelişme döneminde kas ve eklemlerin güçlenmesini, kalp ve akciğer gibi organların gelişmesini sağladığı gibi sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında olumlu bir etki sağlar. Dolayısıyla yetişkin dönemde karşılaşabileceğimiz kalp hastalığı, hipertansiyon, mide, bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın görülme sıklığını belirgin ölçüde azaltır.
Sosyalleşip ekip halinde çalışma konusunda yetkinleşirler. Yaşanılan sorunlar karşısında hızlı ve çözümcül karar verme yeteneğine sahiptirler. Spor yapan çocuklar, yaptıkları spor dalına göre değişmekle birlikte güçlü reflekslere ve yüksek odaklanma becerilerine sahiptirler. Bu özellik onların bilişsel (zihinsel) gelişimlerini önemli oranda artırır. Daha az stresli daha az kaygılıdırlar. Depresyon bu çocuklarda çok daha nadir görülür. Sigara ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklardan uzaktırlar.
Bu çocukların hafıza ve öğrenme kapasiteleri çok daha fazla gelişir. Hızlı karar alma ve çözme konusunda yetkindirler. Bu nedenle matematiksel başarıları oldukça yüksektir, daha çabuk öğrenirler. Olumsuz koşulları spor yapmayan çocuklara göre çok daha iyi yönetirler.
Ergenlik, stresin çok yüksek seviyede olduğu, aile ile sürekli bir çatışma halinin yaşandığı dönemdir. Ergenin kendi bedenine karşı olumsuz bir algısı vardır. Sık sık karamsarlığa kapılır, ne yapacağını bilemez hale gelir. Yerlerinde duramaz, fazla enerjiktirler, her zaman canları sıkılır. Spor ve egzersiz yapması, özellikle bir takım içinde bulunması bu dönemde ergenin yüksek olan enerjisini atmasını sağladığı gibi, kendine güven duymasına, stresinin azalmasına olumlu bir etki sağlayacak ve sakinleştirecektir. Hem bedenen hem de ruhen gelişimini olumlu düzeyde etkileyecektir.
Düzenli olarak spor yapan çocukların bağışıklık sistemi çok güçlüdür, daha sağlıklı beslenirler. Bu nedenle hastalıklara karşı dirençleri çok yüksektir, daha az hastalanır daha az doktora giderler.